Sıkça Sorulan Sorular
Elektrik Aboneliği Açtırmak İçin Nereye Başvurulmalı?
Türkiye’de 21 adet elektrik dağıtım bölgesi bulunur. Her bir dağıtım bölgesi farklı illeri kapsar ve her bir dağıtım bölgesinde elektrik tedarik hizmetlerinden sorumlu birer görevli tedarik şirketi bulunur. Elektrik aboneliği açtırmak için sayacın bulunduğu ilin görevli elektrik tedarik şirketine başvuru yapılması gerekir. Elektrik aboneliği açtırmak için ilgili görevli tedarik şirketinin müşteri işlem merkezlerini ziyaret ederek, ilgili şirketin internet sayfası üzerinden veya e-devlet üzerinden başvuru yapılmalıdır.
Elektrik Aboneliği Açtırma Telefon Hattı Bilgileri Nelerdir?
Elektrik aboneliği açtırmak için bölgedeki görevli tedarik şirketinin çağrı merkezi aranabilir. Görevli tedarik şirketlerinin telefon hattı bilgileri aşağıda listelenmiştir.
- ENERJİSA AYESAŞ: 444 4 372
- ENERJİSA BAŞKENT:444 4 372
- ENERJİSA TOROSLAR:444 4 372
- AYDEM ELEKTRİK: 44 44 186
- GEDİZ ELEKTRİK:0850 800 0 186
- AKEDAŞ:444 46 02
- ARAS EPSAŞ: 444 9 433
- DİCLE EPSAŞ:444 8 086
- ÇORUH AKSA EPSAŞ:444 9 186
- FIRAT AKSA EPSAŞ:444 9 186
- KEPSAŞ:444 7 186
- MEPAŞ:444 8 186
- VEPSAŞ:0850 211 24 24
- YEPAŞ:444 55 23
- CK AKDENİZ:0 850 226 07 07
- CK BOĞAZİÇİ:444 6 255
- ULUDAĞ ENERJİ:444 6 646
- CK ÇAMLIBEL:444 44 66
- OEPSAŞ:0850 933 3 999
- SEPAŞ:444 5 186
- TREPAŞ:444 8 835
Kiracılar Elektrik Aboneliği Açtırabilir mi?
Elektrik piyasası mevzuatına göre elektrik tüketim yerindeki aboneliğin elektriği kullanan kişiye ait olması zorunludur. Aksi halde usülsüz elektrik kullanımı yapılmış sayılır. Bu yüzden kiracıların elektrik aboneliği açtırmaları zorunludur. Kiracılar yeni eve taşınır taşınmaz ilgili tedarik şirketi ile iletişime geçerek aboneliklerini başlatmalıdır.
Elektrik Aboneliği Açtırmak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Elektrik aboneliği açtırmak için gerekli evraklar abone grubuna göre değişir. Elektrik aboneliği açtırmak için gerekli olan evrakları öğrenmek için önelikle hangi abone grubu için başvuru yapılacağı tespit edilmeli, daha sonra o abone grubu için gerekli evraklar öğrenilmelidir.
Mesken Elektrik Aboneliği Açtırmak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Mesken aboneliklerinde kiracı veya mülk sahibi olmanız elektrik aboneliği açtırmak için çok farklı değildir. Yalnızca kiracı iseniz kira sözleşmenizi başvuru sırasında yanınızda bulundurmayı unutmayın. Mesken elektrik aboneliği açtırmak için gerekli evraklar aşağıdaki gibidir.
- Tesisat veya sayaç numarası (tüketim noktasına ait eski bir fatura varsa fatura üzerinden öğrenilebilir)
- Başvuru sahibine ait T.C. kimlik numarası yer alan geçerli bir kimlik belgesi
- DASK numarası veya poliçe
- Başkası adına elektrik abonelik başvurusu yapılıyorsa vekaletname
- Meskende kiracı olarak bulunuyorsanız kira kontratı, mesken size ait ise tapu
Ticarethane Elektrik Aboneliği Açtırmak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Ticarethane elektrik aboneliklerinde de kiracı veya mülk sahibi olmanız arasında pek fark yoktur. Mesken aboneliklerinde başvurular şahıs adına ve şahsa ait kimlik bilgileri ile yapılırken, ticarethane aboneliklerinde şirket ve şirkete ait evraklar söz konusudur. Ticarethane elektrik aboneliği açtırmak için gerekli evraklar aşağıdaki gibidir.
- Şirket yetkilisinin T.C. kimlik numarası yer alan geçerli bir kimlik belgesi
- Elektrik abonelik başvurusu yetkilendirilmiş biri tarafından yapılıyorsa, vekaletname ve imza sirküleri
- Vergi dairesi ve vergi numarası
- Tesisat veya sayaç numarası (tüketim noktasına ait eski bir fatura varsa fatura üzerinden öğrenilebilir)
- Ticarethane kira ise kira sözleşmesi, size ait ise tapu
- Ticarethane, mesken olarak da kullanılan bir binada ise DASK numarası veya poliçe
DASK Nasıl Yapılır?
DASK zorunlu deprem sigortasıdır ve elektrik aboneliği açtırırken DASK poliçenizi ve poliçe numaranızı ibraz etmeniz istenir. Zorunlu deprem sigortasını mülk sahipleri herhangi bir sigorta şirketinden veya encazip.com üzerinden hızlıca yapabilir.
Kiracılar Zorunlu Deprem Sigortası Yapabilir mi?
Kiracı olunan yerde mülk sahibi DASK yaptırmamışsa kiracılar da yaptırabilir. Bu durumda mülk sahibinin T.C. kimlik numarasının da poliçede yer alması gerekir. Kiracılar deprem sigortası bedelini mülk sahibinden talep edeblir.
Elektrik Açtırma Bedeli Ne Kadar? 2023
Elektrik aboneliği açtırırken, görevli tedarik şirketleri bir sefere mahsus olarak damga vergisi, kesme açma bedeli ve dosya ücreti alır. Damga vergisi, depozito bedelinin binde 9,48’i oranındadır. Kesme açma bedeli her yıl yeniden belirlenir. 2023 yılı için kesme açma bedeli alçak gerilim hattına bağlı ticarethane aboneleri için 1419 TL, mesken aboneleri için ise 644.5 TL’dir. Dosya ücreti ise görevli tedarik şirketine göre değişmektedir.
*Bedeller 5 kW için örnek olarak hesaplanmıştır.
Elektrik Aboneliği Açtırma Güvence Bedeli Ne Kadar? 2023
Elektrik aboneliği açtırırken ödemeniz gereken bir diğer tutar güvence bedeli, yani depozitodur. Depozito bedeli, tüketim noktasının bağlantı gücüne göre hesaplanan bir bedeldir. Depozito bedeli kW başına belirlenen birim fiyat üzerinden hesaplanır.
2023 yılı için kW başına belirlenen güvence bedelleri kW başına farklı abone grupları için aşağıdaki gibidir.
- Sanayi: 283.8 TL/kW
- Ticarethane: 283.8 TL/kW
- Mesken: 128.9 TL/kW
- Şehit Aileleri ve Muharip Gaziler: 128.9 TL/kW
- Tarımsal Sulama, Aydınlatma ve Diğerleri: 283.8 TL/kW
Elektrik açtırma ücreti olarak ödenmesi gereken depozito bedeli bağlantı gücünün yukarıdaki birim fiyatlar ile çarpılması sonucu bulunur. Eğer bağlantı gücü 5kW altında ise de minimum 5kW bağlantı gücü esas alınarak hesaplanır.
Mesken aboneleri için depozito elektrik açtırma bedeli 2023 yılı için minimum tutarı: 644.5 TL, ticarethane aboneleri için ise minimum 1419 TL’dir.
Elektrik aboneliği açtırma ücreti damga vergisi, kesme açma bedeli, dosya ücreti ve depozito bedelinin toplamıdır.
Elektrik Aboneliği Nasıl İptal Edilir?
Bulunduğunuz adresten taşınmanız durumunda elektrik aboneliğinizi iptal ettirmezseniz sizden sonra gelen kişiler yeni bir elektrik aboneliği açtırmayabilir ve sizin adınıza kullanım yapmaya devam edebilirler. Bu durumda faturalar ödenmezse bu faturaların ödeme yükümlüğü size kalır. Bu sebeple taşındığınızda elektrik aboneliğinizi iptal ettirmeniz gerekir. Elektrik aboneliğinin nasıl iptal edilebileceğine ilişkin detaylara “Elektrik Abonelik İptali Nasıl Yapılır” konulu yazımızdan erişebilirsiniz.
Güvence Bedeli (Depozito) İadesi Nasıl Yapılır?
Elektrik aboneliğinizi iptal ettirdikten sonra, elektrik aboneliğini açarken ödediğiniz depozito bedelinin iadesini alabilirsiniz. Eğer aboneliği iptal ettirirken ödenmemiş borcunuz varsa, depozito bedelinden düşülür. Aboneliğinizi açarken ödediğiniz depozito bedeli her yıl için TÜFE oranına göre hesaplanarak abonelik iptali başvurusu sırasında verdiğiniz hesap numarasına iade edilir.