Trafikte Alkol Sınırı Nedir?

Trafikte alkol sınırı, sürücülerin en fazla ne kadarlık alkol etkisi altında trafiğe çıkabileceklerini düzenleyen bir limittir.
Alkol Sınırı ve Alkollü Araç Kullanma Ceza Miktarları

En cazip sigortayı anında bulun!

Alkol sınırının üzerinde alkol alan sürücülerin trafikte araç kullanmaları yasaktır. Alkol sınırını aşmış bir şekilde araç kullanırken yakalanan sürücüler için para cezasından başlayarak ehliyete el konulmasına kadar uzanan cezai yaptırımlar mevcuttur.

Promil Ne Demektir?

Latince kökenli bir kelime olan promil, Latincede “binde” anlamına gelir. Promil, 100 miligram kan içerisinde bulunan alkol oranını gösteren ölçü birimidir. Örneğin 0,5 promil ifadesi, bir litre kan içerisinde yarım gram alkol bulunduğunu ifade eder. Sürücülerin trafiğe alkollü çıkıp çıkmadıklarının tespit edilmesi için bu ölçü birimi kullanılır.

Alkol Sınırı Kaç Promildir?

Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde trafikte motorlu taşıt kullanırken alınabilecek maksimum alkol sınırı 0,50 promidir. 0,50 promil, bir litre kan içerisinde yarım gram alkol bulunduğunu gösterir. 0,50 promilin üzerinde alkol almış kişiler ise sürücü olarak trafikte araç kullanamaz. Kişisel araç kullanıcılarının aksine ticari araç sürücüleri ile kamu araçlarını kullanan görevlilerin hiçbir şekilde alkol almaması gerekir. 

Alkol Sınırı Aşılırsa Ne Olur?

Alkol sınırını aşmış bir şekilde trafikte araç kullandığı tespit edilen sürücüler için cezai yaptırım uygulanır ve ehliyete el konulur. Bu cezai yaptırımlar, sürücünün daha önce kaç kere alkollü araç kullanırken yakalandığına göre değişiklik gösterir. 2024 yılı itibarıyla alkol sınırının aşılması halinde uygulanan cezai yaptırımlar değişkenlik gösterir. Alkollü araç kullanırken ilk yakalamada 4.064TL, ikinci yakalamada 5.096TL ceza ödenir. Diğer yakalanma cezaları aşağıdaki gibidir.

Alkollü Yakalanma SayısıPara CezasıEhliyete El Koyma SüresiCeza Puanı
14.064TL6 ay20
2 5.096TL2 yıl20
3 ve üzeri8.190TL5 yıl20

Alkollü Araç Kullanmanın Cezası Nedir?

Trafikte alkollü araç kullanmak, 1918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 48/5 maddesi gereğince para cezasına çarptırılır. Ayrıca alkollü sürücünün ehliyetine belirli bir süre ile el konulur. 2024 trafik cezaları kapsamında alkollü araç kullanma cezası yakalanma sayısına göre değişiklik gösterir. Alkollü araç kullanmanın cezası şu şekildedir.

  • İlk yakalanmada 4.064TL ve 6 trafikten men
  • İkinci yakalanmada 5.096TL ve 2 yıl trafikten men
  • Üçüncü ve sonraki yakalanmalarda 8.190TL ve 5 yıl trafikten men

Alkollü Araç Kullanıp Trafik Cezası Alırsam Tekrar Sürücü Belgesi Alabilir miyim?

Alkollü araç kullandığı gerekçesiyle sürücü belgesine el konulan kişiler, el konulma süresinin sonunda ilgili trafik birimine dilekçe yolu ile başvurarak sürücü belgelerini geri alabilir. Sürücü belgesinin geri alınabilmesi için trafik cezası süresinin dolmuş olması gerekir. Ceza süresi dolmadan sürücü belgesi geri alınamaz. Geri alma süresi ilk yakalanmada 6 ay, ikinci yakalanmada 2 yıl, üç ve sonraki yakalanmalarda ise 5 yıldır.

Alkollü Araç Kullanırken Kaza Yaparsam Sigorta Ödeme Yapar mı?

Alkollü araç kullanırken gerçekleşen kazalarda ödeme yapılmaz. Sigorta şirketleri tarafından sunulan kasko sigortası poliçelerinin hiçbiri alkollü kazaya ödeme yapmaz. Meydana gelen durum alkole bağlı olmasa bile, alkol raporunda alkol sınırının aşıldığı tespit edildiği takdirde ilgili kaza için sigorta şirketi tarafından ödeme yapılmaz.

Arazi Araçlarında Alkol Sınırı Nedir?

Normal araçlar için geçerli olan 0,5 promil yasal alkol sınırı, arazi araçları için çok daha düşüktür. Arazi aracı kullananların hiçbir şekilde alkol almaması gerekir. Yasal sınır ise 0,20 promildir. Bu oran çok az alkol alımıyla bile aşılabilir. Özellikle yolların hem kişinin kendisi hem de ikinci bir taraf açısından son derece riskli olması sebebiyle 0,20 promil sınırına bakmadan alkol tüketimini sınırlamak gerekir.

Ticari Araçlarda Alkol Sınırı Nedir?

Normal araçlar için geçerli olan 0,5 promil yasal alkol sınırı, ticari araçlar için çok daha düşüktür. Ticari araç kullananların hiçbir şekilde alkol almaması gerekir. Yasal sınır ise 0,20 promildir. Bu oran çok az alkol alımıyla bile aşılabilir. Ticari araçlar hem araç ağırlığı hem de yük ağırlığı fazla olan araçlardır. Gerek ticari araç sürücünün gerekse de ikinci bir tarafın güvenliği açısından araç kullanmadan önce alkol tüketmemeye özen gösterilmelidir.

Bir Bira Kaç Promildir?

Bir biranın kaç promile tekabül edeceği kişiden kişiye değişse de %0,5 alkol oranına sahip 33 lük bir şişe biranın 0,33 promile tekabül ettiği söylenebilir. Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Başkanlığı tarafından yayınlanan makaleye göre alkol ölçüm değerlerinin birey üzerindeki etkisi şu şekildedir.

PromilBelirtiEtkiÖlçüm Değeri (ml/dl)
0.2 Ruh halinde değişiklik, davranış kontrolünde azalma Sıcaklık hissi,  yüzde kızarma,  algı yavaşlaması,    düşüncede açıklık, kendine güven, atılganlık, konuşkanlık 50
0.5 Belirgin gevşeme, dikkat azalması,  Koordinasyon ve muhakeme bozukluğu Algılama yavaşlığı, dikkat bozulması, reflekslerde yavaşlama, kontrol güçlüğü, fazla konuşma, gülme, duygusallaşma 100 
Ruh halinde dalgalanma Hareketlere hakim olamama, konuşma ve yürüme bozukluğu, çift görme 150 
1.5 Yürüme ve konuşmada zorluk, denge ve koordinasyon kaybı Ayakta duramama, kusma, sızma 250 
Ağrı ve diğer fiziksel duyumlarda azalma Bilinç kaybı, idrar kaçırma, hipotansiyon, solunum yavaşlaması, terleme 350 
Bilinçte bulanıklık Ölüm ihtimali 500

Sıkça Sorulan Sorular

İlgili İçerikler

30 Haziran 2022 tarihinde yayınlandı.
Son Güncelleme: 9 Mayıs 2024
EnCazip Ekibi
EnCazip Ekibi
Yazar
Yazar Hakkında
encazip.com’un amacı, tüketicilere her durumda tasarruflu ve cazip olanı gösteren bir kutup yıldızı olmaktır. Tüketicilerin tasarruf etmelerini ve bu süreçte kendilerini güvende hissetmelerini hedefler.
Detaylı Bilgi