Ne Kadar Kredi Çekebilirim?

Ne kadar kredi çekebilirim? sorusunun yanıtı kişinin geliri ile yasal kredi limitlerinin hesaplanması ile bulunur. Kredi türüne göre ne kadar kredi çekilebileceğini öğrenmek için encazip ne kadar kredi çekebilirim hesaplama modülü kullanılmalıdır.

Ne Kadar Kredi Çekebilirim? (Aralık 2024)

Bir bireyin ne kadar kredi çekebileceğinde en önemli belirleyici faktör borç/gelir dengesidir. Kişilerin toplam aylık kredi geri ödemelerinin, ailenin toplam gelirinin %40'ını geçmemesi beklenmektedir. Bu durumda eğer başka bir kredi borcu yoksa bir kişi gelirinin %40'ı (en fazla %50) kadar kredi kullanabilir. Bu durum kişinin kredi notu ve bankanın uygulamalarına göre değişiklik gösterse de genel kabul görmüş oran %40'tır (en fazla %50). Buna göre bir kişinin borç/gelir oranına göre bir kişinin ne kadar kredi çekebileceği aşağıdaki tabloda örneklendirilmiştir.

Aylık Gelir (TL)Mevcut Kredi Ödemeleri (TL)Maksimum Borç/Gelir Oranı (%)Maksimum Aylık Kredi Ödemesi (TL)
10.0001.000403.000
10.0002.000402.000
10.0005.000400
10.0007.000400

Ne Kadar Taşıt Kredi Çekebilirim? (Aralık 2024) 

Türkiye'de taşıt kredisi başvurusu yaparken bankalar genellikle gelir durumu, kredi notu, kredi tutarı, kredi vadesi, diğer finansal durumlar gibi unsurları göz önünde bulundurulur. Ancak taşıt kredisi kullanımında tavan tutarlar Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından belirlenir. BDDK'nın 21.03.2024 tarih ve 10880 sayılı kararı uyarınca  taşıt kredisi limitleri aşağdaki tabloda belirtilmiştir.

Taşıtın Nihai Fatura DeğeriKullanılabilecek Kredi Tutarının Taşıt Değerine Oranı
≤ 1.600.000 TL%70
1.600.000 TL < Değer ≤ 3.000.000 TL%50
3.000.000 TL < Değer ≤ 4.000.000 TL%30
4.000.000 TL < Değer ≤ 5.000.000 TL%20
> 5.000.000 TL%0

Ne Kadar Konut Kredisi Çekebilirim?

Konut almak isteyen kişiler tarafından talep edilen kredi, konut kredisidir. Satın alınacak olan konutun değeri, konut eksperi tarafından belirlenir. Banka ise konut eksperi tarafından belirlenen değerin azami %80’ini konut kredisi ile karşılayabilir. Geri kalan %20’lik kısmın alıcı tarafından peşinat olarak gösterilmesi istenir. Konut kredisinde peşinat oranları Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından belirlenir. BDDK'nın 24.02.2023 tarih ve 10525 sayılı Kurul kararı uyarınca en fazia ne kadar konut kredisi çekilebileceği aşağıdaki tablolarda belirtilmiştir.

1. El Konut Kredileri

Konut DeğeriEnerji Sınıfı AEnerji Sınıfı BDiğer
Değer <= 5 Milyon TLDeğer x %90Değer x %85Değer x %80
5 Milyon TL < Değer <= 10 Milyon TLDeğer x %80Değer x %75Değer x %70
10 Milyon TL < Değer <= 20 Milyon TLDeğer x %70Değer x %65Değer x %60
Değer > 20 Milyon TLDeğer x %60Değer x %55Değer x %50

2. El Konut Kredileri

Konut DeğeriEnerji Sınıfı AEnerji Sınıfı BDiğer
Değer <= 1 Milyon TLDeğer x %90Değer x %90Değer x %90
1 Milyon TL < Değer <= 2 Milyon TLDeğer x %70Değer x %65Değer x %60
2 Milyon TL < Değer <= 5 Milyon TLDeğer x %60Değer x %55Değer x %50
5 Milyon TL < Değer <= 10 Milyon TLAzami 3 Milyon TLAzami 2,75 Milyon TLAzami 2,5 Milyon TL
Değer > 10 Milyon TLDeğer x %0Değer x %0Değer x %0

Ne Kadar İhtiyaç Kredisi Çekebilirim?

İhtiyaç kredilerinde de kullanılabilecek kredi tutarı kişinin aylık geliri ve borç/gelir oranına göre belirlenir. Genellikle borç/gelir oranının %40'ı geçmemesi beklenir. İhtiyaç kredisi vadeleri tüketicinin tercihlerine ve bankalara göre değişir. Örneğin 1200 kredi notu ile ne kadar kredi çekilebilir? sorusunun yanıtı bankadan bankaya değişlik gösterirken yine de borç/gelir dengesi göz önünde bulundurulur.

İhtiyaç kredilerinde uygulanabilecek en yüksek vade kullanılan kredi tutarına göre Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından belirlenir. 16.09.2021 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 9811 sayılı BDDK kararı uyarınca 50.000TL’ye kadar olan krediler için uygulanabilecek en yüksek vade 36 ay, 50.000TL üstü kredilerde ise en yüksek vade 24 aydır. İhtiyaç kredisi vadelerinin değişmesi genellikle tüketicilerin tercihlerine göre gerçekleşir ancak BDDK kararları ve yürürlükteki mevzuat uyarınca tüketicilerin aylık ihtiyaç kredisi geri ödeme tutarları, aylık gelirlerinin %50'sini geçemeyeceği için tüketiciler gelir durumuna göre ihtiyaç kredisi vadesini daha uzun tutabilir.

Bankalar En Fazla Ne Kadar Kredi Verir?

Bankaların kredi verme limiti, bankalara ve müşterinin kredi riskine bağlı olarak farklılık gösterir. Her bankanın kendi kredi politikaları, prosedürleri ve müşteri değerlendirme süreçleri bulunur. Kredi verme limiti, müşterinin gelir durumu, kredi sicili, kredi talep edilen tutar, vade, faiz oranları gibi birçok faktöre bağlı olarak belirlenir. Bankalar genellikle bireysel krediler, taşıt kredileri, konut kredileri ve ticari krediler gibi farklı türde krediler sunar. Bireysel kredilerde, genellikle bankaların müşterilere sunduğu kredi limiti, müşterinin gelir durumuna, kredi siciline ve kredi talep edilen tutara bağlı olarak belirlenir. Taşıt kredilerinde, kredi limiti genellikle araç değerine ve müşterinin gelir durumuna göre belirlenir. Konut kredilerinde kredi limiti genellikle konutun değerine, müşterinin gelir durumuna ve kredi vadesine göre değişir. Ticari kredilerde ise işletmenin finansal durumuna, işletmenin sektörüne ve kredi talep edilen tutara göre kredi limiti belirlenir.

Emekliye Ne Kadar Kredi Çıkar?

Emekliler, kredi aylık taksidi aylık gelirin en fazla yarısı (genellikle %40 ile %50’sinin) olacak şekilde kredi çekebilir. Emekliye verilecek kredi tutarı için borç/gelir dengesi dikkate alınır. Bu yöntemde kişinin kredi notu aralığı çekilebilecek kredi tutarını da değiştirebilir. Örneğin, emeklinin aylık kayıtlandırabildiği tüm gelirlerinin toplamı 5.000TL ise en fazla aylık taksit tutarı 2.500TL olan kredi çekilebilir.

İşe Yeni Başlayana Ne Kadar Kredi Çıkar?

İşe yeni başlamış birinin SGK prim gününün yeterli gördüğü sayıya ulaşmaması durumu kredi için olumsuz olabilir. Ancak kredi notu yüksek olan birinin gelir durumu da iyiyse bankalar kredi verebilir.

Maaşıma Göre Ne Kadar Kredi Çekebilirim?

Bir kişinin maaşından başka ek aylık geliri yoksa aylık kredi taksidi maaşının %40'ını (bu oran banka ve kişiye göre %50'ye kadar çıkabilir) aşmayacak şekilde kredi kullanabilir. Maaşlı bir kişinin ne kadar kredi kullanabileceği borç/gelir dengesi dikkate alınarak belirlenir.

Kredibilite Nedir?

"Kredibilite" terimi, bir bireyin veya şirketin, finansal yükümlülüklerini zamanında ve tam olarak yerine getirme yeteneği ve güvenilirliğini ifade eder. Kredibilite, bir kişinin veya şirketin finansal geçmişi, kredi notu, geliri, borçları, ödeme performansı gibi faktörlere dayanarak değerlendirilir. Kredibilite, kişinin şirketin bankalardan kredi alabilme yeteneğini ve borçlanma şartlarını belirler. Yüksek bir kredibilite, bankalar tarafından güvenilir olarak kabul edilirken, düşük bir kredibilite risk oranının yüksek olduğunu gösterir. Kredibilite, genellikle kredi notu olarak adlandırılan bir puanla ifade edilir. Kredi notu, bir kişinin veya şirketin finansal geçmişi, kredi ve borç ödeme performansı, mevcut borç düzeyi, gelir seviyesi ve diğer finansal faktörlere dayanarak hesaplanır. Kredi notu, kredi başvurularında ve kredi limiti belirlenmesinde önemli bir faktördür ve yüksek bir kredi notu, daha iyi kredibiliteye ve daha avantajlı kredi koşullarına yol açabilir.

Kredi Notu Çekilecek Kredi Tutarını Etkiler mi?

Kredi notu çekilecek kredi tutarını etkileyen önemli bir faktördür. Bankadan bankaya değişmekle birlikte genel işleyişe göre 1800 kredi notu olan bir kişi 1200 kredi notu olan bir kişiden daha fazla kredi çekebilir. Bankalar, krediye başvuran kişilerin risk analizlerini yaparak, kredi notu ve gelir durumlarını inceler. Talep edilen kredi miktarı ile ödeme kapasitesi arasındaki ilişkiyi kuran kredi notu sorgulama sistemi, teknolojik bir sistemdir.

Kredi notunun yüksek olması kredi başvurularının olumlu sonuçlandırılmasında etkilidir. Bazı bankalar yüksek kredi notuna karşılık kefil istemez. Kredi notunun yüksek olması, kredi kullanımını kolaylaştırır. Kullanılan finansmanın geri ödeme alışkanlığı, kredi notunun hesaplanmasında %45 oranında etkilidir. Kredi çekmek isteyen kişilerin, mevcut finansal durumları ve borç durumlarına bakılarak limitler çerçevesinde hesaplama yapılır.

Çekilebilecek Kredi Tutarı ile İlgili Yasal Bir Zorunluluk Var mı?

Aile ile yaşayanlar için tüm çalışanların gelirine göre, yalnız yaşayanlar için tek gelire bakılarak ve aylık taksitlerin hane gelirinin %50sini aşmayacak şekilde düzenlenmesiyle maksimum kredi tutarı yasal olarak sınırlandırılmıştır.

Kredi Kullanmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Kredi kullanmak için gerekli belgeler şunlardır.

Özel sektör çalışanlarıKamu çalışanlarıEmeklilerVergi mükellefleriBireysel araba kredisi
Nüfus cüzdanıNüfus cüzdanıNüfus cüzdanıNüfus cüzdanıNüfus cüzdanı
Gelir belgesiGelir belgesiEmekli aylık dökümüGüncel vergi levhasıİkametgâh belgesi
İkametgâh belgesiİkametgâh belgesiİkametgâh belgesiOda kayıt belgesiÜzerinize kayıtlı son döneme ait fatura
İş yeri imza sirküsüEk gelir belgesi(varsa)Ek gelir belgesi(varsa)Bilanço ve gelir tablosuGelir belgesi
Ek gelir belgesi(varsa)  Ticaret sicil gazetesi 
   İmza Sirküleri ve ek gelir belgesi 

İlgili İçerikler

2 Mayıs 2023 tarihinde yayınlandı.
Son Güncelleme: 15 Temmuz 2024
EnCazip Ekibi
EnCazip Ekibi
Yazar
Yazar Hakkında
encazip.com’un amacı, tüketicilere her durumda tasarruflu ve cazip olanı gösteren bir kutup yıldızı olmaktır. Tüketicilerin tasarruf etmelerini ve bu süreçte kendilerini güvende hissetmelerini hedefler.
Detaylı Bilgi