2024 Köprü ve Otoyol Geçiş Ücretleri Hesaplama

Köprü ve otoyol geçiş ücretleri değişkendir. Bulunulan konum, yol ya da köprü mesafesi geçiş ücretini doğrudan etkiler.
Şehir içi ya da şehirlerarası otoyol ve köprü ücretleri, gidilen mesafeye ve bulunulan yıla göre değişkenlik gösterir. Köprü kullanımı sonrasında istenmeyen sürprizlerle karşılaşmamak için köprü geçiş ücretleri hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Detaylı bilgi almak için otoyol ücreti hesaplama araçları kullanılabilir.

Karayolları Geçiş Ücreti Nedir?

Karayolları geçiş ücreti, bireylerin yolu kullanmaları sebebiyle ödedikleri ücrettir. Karayolu geçiş ücreti, bulunulan şehre ve gidilen mesafeye göre değişkenlik gösterir. Örneğin Osmangazi köprü geçiş ücreti 2024, diğer köprü ücretlerine göre değişkenlik gösterir. En doğru ücret verisine ulaşmak için hesaplama araçları kullanılabilir.

Otoyol Ücreti Neye Göre Hesaplanır?

Otoyol ücretleri genel olarak gidilen mesafeye göre hesaplanır. Mesafe dışında ücreti etkileyen unsurlar bulunur. Örneğin araç sınıfı da otoyol ücretini doğrudan etkiler. Mesafe ve araç sınıfı dışında bulunulan şehir de fiyat üzerinde etkilidir. Örneğin İzmir otoban ücreti ile İstanbul otoban ücreti birbirinden farklıdır. Yol kullanımı sebebiyle sürprizle karşılaşmamak için kullanım öncesinde hesaplama yapılması önerilir.

Otoyol Ücreti Nasıl Ödeniyor?

Otoyol ücreti çeşitli yöntemlerle ödenebilir. Ödeme internet üzerinden ya da fiziki olarak yapılabilir. Otoyol ücreti ödeme yöntemleri şunlardır.

  • HGS ve OGS siteminden
  • Nakit gişelerinden
  • Ziraat Bankası şubelerinden ve QNB Finansbank bankalarının şube ve dijital bankacılık kanallarından

Osmangazi Köprüsü Geçiş Ücreti Ne Kadar?

Osmangazi Köprüsü geçiş ücretleri Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) ve Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) ile ödenebilir. HGS ve OGS bulunmayan araç sahipleri nakit gişelerini tercih edebilir. Osmangazi Köprüsü geçiş ücretleri farklı araçlar için aşağıdaki gibidir.

  • Otomobiller (1.sınıf): 399,00TL
  • Hafif Ticari Araç: 640,00TL
  • Yolcu Otobüsleri (3.sınıf): 760,00TL
  • Kamyonlar (4.sınıf): 1005,00TL
  • Tırlar, Treyler (5.sınıf): 1270,00TL
  • Motosikletler (6.sınıf): 280,00TL

HGS Otoyol Geçiş Ücreti Ne Kadar?

HGS (Hızlı Geçiş Sistemi) otoyol ücretleri araç sınıfına ve geçilen saate göre değişiklik gösterir. Birinci sınıf araçlar geçiş için 70TL öderken ikinci sınıf araçlar 90TL öder. Gece tarifesinde standart ücretlerin yarısı ödenir.

HGS Olmadan Otobana Girilir mi?

HGS olmadan otobana girilmesi durumunda geçiş ücretinin 15 gün içerisinde ödenmesi gerekir. Ödemenin 15 gün içerisinde yapılmaması halinde ücretin 4 katı ceza uygulanır. Örneğin geçiş ücretinin 10TL olduğu bir köprü ya da yoldan HGS’siz geçilmesi durumunda 40TL ödeme yapılması gerekir.

HGS de Para Yoksa Ne Olur?

Köprü ya da otoyol geçişlerinde belirli bir ücret ödenmesi gerekir. Örneğin Osmangazi köprü ücreti, köprü kullanımı esnasında ödenir. HGS bakiyesinin yetersiz olması durumunda 15 gün içerisinde hesaba para yüklenmesi ve ödemenin tamamlanması gerekir. Ödemenin tamamlanmaması durumunda geçiş ücretinin 5 katı cezai işlem uygulanır.

Otoyol Geçiş Ücreti Ödenmezse Ne Olur?

Otoyol geçiş ücretleri, HGS ya da OGS’siz geçiş durumunda 15 gün içerisinde ödenir. Ödemenin 15 gün içerisinde yapılmaması halinde geçiş ücretinin 4 katı kadar cezai işlem uygulanır.

Plakaya Yazılan Otoyol Ücreti Nasıl Ödenir?

Plakaya yazılan otoyol ücretini ödemek için Ziraat Bankası ya da QNB Finansbank şubelerinden ya da dijital bankacılık kanalları kullanılabilir. Bankalara ek olarak OTOYOL A.Ş. mobil uygulamasından da ödeme yapılabilir.

Bursa İzmir Yeni Otoban Kaç TL?

Bursa İzmir otoban ücreti, araç sınıfına göre değişkenlik gösterir. İzmir’den çıkılması halinde farklı araç sınıfları için İzmir-Bursa Batı arası şu ücretler uygulanır.

  • 1.sınıf araçlardan 460TL
  • 2.sınıf araçlardan 730TL
  • 3.sınıf araçlardan 870TL
  • 4.sınıf araçlardan 1150TL
  • 5.sınıf araçlardan 1445TL
  • 6.sınıf araçlardan 330TL

Otobanda Paralı Geçiş Var mı?

Otoban geçişleri ücretlidir. Geçiş ücretleri ise aracın sınıfına, otobanın bulunduğu yere ve uzunluğuna göre değişiklik gösterir. Örneğin İstanbul İzmir otoyol ücreti, diğer otoyol ücretlerinden farklı olabilir. Geçiş ödemeleri ise nakit gişelerinden, bankalardan ya da HGS sisteminden yapılabilir.

Paralı Otoyol Ne Demek?

Paralı otoyol, sürücülerin kullanmaları sebebiyle ödeme yapmalarını gerektiren yoldur. Yol geçiş ücretleri, genel olarak yolun bakım ve onarım çalışmaları için kullanılır. Geçiş ücretleri, araç sınıfına, otoyol uzunluğuna ve diğer belirli unsurlara göre değişiklik gösterir. Örneğin İzmir otoyolu ücreti, Ankara otoyol ücretinden farklı olabilir.

2024 İstanbul Köprü Geçiş Ücretleri Ne Kadar?

İstanbul köprü ücretleri gece ve gündüz farklı olacak şekilde talep edilir. Araç sınıfı, köprü geçiş ücretini doğrudan etkiler. Körpü geçiş ücretleri, geçilen köprüye göre de değişiklik gösterir. Bu sebeple önce geçilecek köprünün belirlenmesi ardından fiyat sorgulaması yapmak daha sağlıklıdır. Gece saatlerinde gündüz fiyatlarının yarısı uygulanır.

15 Temmuz ve FSM Köprü Geçiş Ücreti Ne Kadar?

15 Temmuz Köprüsü geçiş ücretleri araç sınıfına göre değişkenlik gösterir. Aynı durum Fatih Sultan Mehmet Köprüsü için de görülür. 15 Temmuz Köprüsü için uygulanan fiyatlandırma şu şekildedir.

  • Otomobiller için 24TL
  • Hafif ticari araçlar için 30TL
  • Motosiklet için 10TL

Fatih Sultan Mehmet köprüsü ile 15 Temmuz Köprüsü geçiş ücretleri aynıdır.

2024 Yavuz Sultan Selim Köprüsü Geçiş Ücreti Ne Kadar?

Üçüncü köprü olarak da bilinen Yavuz Sultan Selim Köprüsü kullanılırken geçiş ücreti ödemek gerekir. Yavuz Sultan Selim Köprüsü geçiş ücretleri aşağıdaki gibidir.

  • Otomobiller için 49TL
  • Hafif ticari araçlar için 65TL

İstanbul'da Hangi Araçlar Hangi Köprülerden Geçebilir?

İstanbul’da araçların geçebileceği köprüler birbirinden farklıdır. Örneğin 2019 yılı öncesinde kamyonet ve panelvan gibi araçlara 15 Temmuz Köprüsünden geçme yasağı mevcuttu. 2019 yılında söz konusu yasal kaldırılarak panelvan ve kamyonet gibi araçlara 15 Temmuz Köprüsü geçiş izni verildi. Fatih Sultan Mehmet Köprüsünden ise birinci ve ikinci sınıf araçların, toplu taşıma araçlarının ve resmi plakalı araçların geçme izni mevcut.

1915 Çanakkale Köprüsü Geçiş Ücretleri 2024'te Ne Kadar?

1915 Çanakkale Köprüsü geçiş ücretleri 2024 yılı için araç sınıflarına ayrı ayrı belirlenmiştir. Geçiş ücretleri çeşitli araç sınıfları için aşağıdaki gibidir.

  • 1. Sınıf araçlar için 419TL
  • 2. Sınıf araçlar için 525TL
  • 3. Sınıf araçlar için 945TL
  • 4. Sınıf araçlar için 1050TL
  • 5. Sınıf araçlar için 1990TL
  • 6. Sınıf araçlar için 105TL

2024 Avrasya Tüneli Geçiş Ücreti Ne Kadar?

Avrasya tüneli geçiş ücretleri gece ve gündüz tarifesine göre değişiklik gösterir. Birinci sınıf araçlar için geçiş ücreti 112TL, ikinci sınıf araçlar için geçiş ücreti 168TL motosiklet için ise 43,70TL olarak belirlenir. Gece tarifesinde gündüz tarifesinin yarısı uygulanır.

Hangi Araçlar Avrasya Tüneli'nden Geçemez?

Avrasya Tüneli, her aracın geçiş yapabileceği bir tünel değildir. Tünelden geçiş yapamayacak araçlar özel olarak listelenmiştir. Avrasya Tünelinden geçemeyecek araçlar şunlardır.

  • Bisiklet
  • Otobüs
  • Kamyon
  • Tır
  • Çekici araç
  • İkiden fazla aksa sahip olan araç
  • Tehlikeli madde taşıyan araç

2024 Otoyol Geçiş Ücretleri Ne Kadar?

Otoyol geçiş ücretleri şehre, aracın sınıfına ve otoyolun uzunluğuna göre değişiklik gösterir. Örneğin Osmangazi köprüsü fiyatı ile diğer köprü geçiş fiyatları arasında değişiklik görülebilir. En doğru verilerle hesaplama yapmak için hesaplama araçlarının kullanılması önerilir.

2024 İstanbul-İzmir Arası Köprü ve Otoyol Geçiş Ücretleri Ne Kadar?

İstanbul-İzmir aracı köprü ve otoyol geçiş ücretleri ayrı ayrı belirlenir. İstanbul’dan İzmir’e gidecek olanlar köprü ve otoyol ücretini aynı anda ödeyebilir. İzmir’den İstanbul’a gidecek olanlar ise önce otoyol ücretini, köprüden geçiş esnasında ise köprü geçiş ücretini öder. Osmangazi-İzmir arası hesaplandığında İstanbul-İzmir otoyol ücreti 2024 yılı için aşağıdaki gibidir.

  • Birinci sınıf araçlar için 984TL
  • İkinci sınıf araçlar için 1580TL
  • Üçüncü sınıf araçlar için 1875TL

Otoyol ve Köprülerde Neden Geçiş Ücreti Alınır?

Otoyol ve köprülerin dönem dönem bakım, yenileme ve onarıma ihtiyacı olur. Yenileme ve onarma faaliyetlerinin gerçekleştirilebilmesi için belirli bir bütçe gerekir. Yenileme ücretlerini finanse etmek amacıyla otoyol ve köprülerden ücret alınır.

Otoyol ve Köprülerde Ücret Nasıl Alınır?

Otoyol ve köprülerde geçiş HGS, OGS ve nakit gişe seçenekleri üzerinden ödenir. HGS ve OGS limiti yetersiz olan araç kullanıcıları, 15 gün içerisinde eksik ödemelerini tamamlayabilir.

İhlalli Geçiş İçin Ne Kadar Ceza Ödemem Gerekir?

İhlalli geçişlerde bakiyenin yetersiz olması durumunda geçiş ücretinin 5 katı ceza uygulanır. Geçişin ardından 15 gün içerisinde ödeme yapılması halinde herhangi bir cezai işlem uygulanmaz. 15 günlük ödemenin geciktirilmesi ceza uygulamasına sebep olur.

Geçiş Ücreti Ödenmezse Ne Olur?

Otoyol ve köprülerden geçiş esnasında ücret ödenir. HGS sistemini kullandığı halde 15 gün içerisinde ödemesini yapmayan araç kullanıcılarına geçiş ücretinin 4 katı cezai işlem uygulanır.

İlgili İçerikler

30 Mayıs 2023 tarihinde yayınlandı.
Son Güncelleme: 5 Ağustos 2024
EnCazip Ekibi
EnCazip Ekibi
Yazar
Yazar Hakkında
encazip.com’un amacı, tüketicilere her durumda tasarruflu ve cazip olanı gösteren bir kutup yıldızı olmaktır. Tüketicilerin tasarruf etmelerini ve bu süreçte kendilerini güvende hissetmelerini hedefler.
Detaylı Bilgi