2024 KDV Hesaplama, KDV Dahil/Hariç Matrah ve Tutar

Açılımı Katma Değer Vergisi olan KDV, yapılan mal ve hizmet teslimlerinde alınan bir harcama vergisidir.
KDV 1984 yılında kabul edilen 3065 sayılı kanunla birlikte uygulanmaya başlanmıştır. KDV oranları %1, %10 ve %20 olacak şekilde değişkenlik gösterir. KDV hesaplama formülü ile işlem yapılırken KDV oranının bilinmesi gerekir.

KDV Nasıl Hesaplanır?

KDV, herhangi bir mal ve hizmet teslimi esnasında satıcı tarafından tespit edilerek alıcıdan tahsil edilir. KDV hesaplama yapılırken kullanılan formül, KDV dahil hesaplama ve KDV hariç hesaplama durumuna göre değişkenlik gösterir.

KDV Dahil Fatura Nasıl Hesaplanır?

KDV dahil tutar hesaplama yapılırken ürün net tutarının ve ürüne yansıtılan KDV oranının bilinmesi gerekir. KDV dahil tutar, fatura tutarına karşılık gelen KDV oranının maliyete yansıtıldığı tutardır. KDV dahil fatura hesaplama yapılırken şu formül kullanılır.

KDV Nasıl Düşülür?

Fiyattan KDV düşürmek için KDV hariç tutar formülü kullanılır. KDV hariç tutar ile ürün veya hizmetin vergi yansıması öncesindeki fiyatına ulaşılabilir. KDV oranının %20 olduğu, 1200TL’lik bir ürün/hizmet için KDV hariç tutar şu şekilde hesaplanır.

KDV Hariç tutar = 1200/ (100+20/100) = 1000TL

KDV Ne Kadar?

KDV oranları yaygın olarak %1, %10 ve %20 olacak şekilde belirlenir. Ülkemizde yaygın olarak %20 oranlı KDV kullanılır. Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Karar'da II. cetvelde yer alan estoran, otel gibi hizmet sektörlerinde ise çoğunlukla %10 KDV oranı uygulanır.

Matrah Nasıl Hesaplanır?

Matrah, bir hizmet veya ürüne yönelik kazancın vergi oranının belirlenmesi amacıyla temel alınan tutardır. Kazanca yönelik giderler çıktıktan sonra elde kalan tutar, matrah olarak adlandırılır. KDV de matrah bulma için şu formül kullanılır.

Matrah = KDV Tutarı / (Vergi Oranı/100)

%20 KDV Nasıl Hesaplanır?

Bir ürün veya hizmete eklenecek KDV tutarını hesaplamak için özel bir formül bulunur. %20 KDV hesaplama formülü aşağıdaki gibidir.

%20 KDV Hesaplama = (Net Tutar) x (1+ 20 / 100 )

%10 KDV Nasıl Hesaplanır?

%10 KDV hesaplama yapılırken ürün veya hizmetin net tutarının %10’lik kısmı hesaplanır. Ardından hesaplanan tutar net tutara eklenir. Örneğin 200TL’lik bir ürün için %10 KDV tutarı şu şekilde hesaplanır.

%10 KDV Tutarı = 200 x (10/100)= 20TL.

Hesaplama sonucunda net ödeme tutarı 200+20= 220TL olur. Zahmetsiz bir şekilde hesaplama yapabilmek için KDV hesaplama aracı kullanılabilir.

KDV Ayırma Nasıl Yapılır?

KDV ayırma, KDV hariç hesaplama formülü kullanılarak yapılır. KDV hariç tutar, ürünün KDV yansıtılmadan önceki fiyatını gösterir. KDV ayırma işlemi için KDV hesaplama araçları kullanılabilir.

KDV Matrahı Nasıl Hesaplanır?

Matrah, bir ürünün ya da hizmetin vergi yansımadan önceki fiyatını ifade etmek için kullanılır. KDV matrahı şu şekilde hesaplanabilir.

Matrah= KDV tutarı / (KDV yüzdesi /100)

1500 TL’nin 20 KDV’si Ne Kadar?

1500TL’nin %20 KDV’si hesaplanırken öncelikle 1500’ün %20’si bulunur. Bulunan tutarı 1500’e eklenir ve KDV dahil tutara ulaşılır. 1500’ün %20’si şu şekilde bulunur.

KDV Tutarı = 1500 x (20/100)= 300TL

20 KDV Neleri Kapsar?

KDV, %1, %10 ve %20 oranlarında alınır. Ürün grubu, uygulanacak olan KDV oranını doğrudan etkiler. Ülkemizde %20 KDV uygulanan ürünler şunlardır.

  • Buzdolabı
  • Çamaşır makinesi
  • Bulaşık makinesi
  • Bilgisayar
  • Tablet
  • Akıllı telefon

KDV Mantığı Nedir?

KDV’nin temel uygulanma amacı, ürün ya da hizmet bazında yaratılan katma değerin vergilendirilmesini sağlamaktır. KDV’nin uygulama yöntemi ülkeden ülkeye değişkenlik gösterir. Ülkemizde ise üretimi yapılan mal ya da hizmetin teslimi esnasında KDV uygulaması yapılır.

İlgili İçerikler

24 Mayıs 2023 tarihinde yayınlandı.
Son Güncelleme: 5 Ağustos 2024
EnCazip Ekibi
EnCazip Ekibi
Yazar
Yazar Hakkında
encazip.com’un amacı, tüketicilere her durumda tasarruflu ve cazip olanı gösteren bir kutup yıldızı olmaktır. Tüketicilerin tasarruf etmelerini ve bu süreçte kendilerini güvende hissetmelerini hedefler.
Detaylı Bilgi