Yatırım amaçlı alınan gayrimenkullerin daha sonra satılması halinde elde edilen kar Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Vergisi isimli bir vergiye tabi tutulur. Vergi çıkarıldıktan sonra elde edilen karın hesaplanabilmesi için gayrimenkul değer artış kazancı hesaplama araçları kullanılır.
Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Vergisi Nedir?
Gayrimenkulün satın alınış tarihi üzerinden 5 yıl geçmeden satılması, satıştan elde edilen kar üzerinden vergi ödenmesine sebep olur. Elde edilen kar üzerinden alınan bu vergi, Gayrimenkul Değer Artışı Kazancı Vergisi olarak adlandırılır.
Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Vergi Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Gayrimenkul değer artışı hesaplama yapılırken TÜİK tarafından yer ay güncel olarak açıklanan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi kullanılır. Yİ-ÜFE dikkate alınırken gayrimenkulün alındığı ya da satıldığı ay değil bir önceki ay baz alınır. Hesaplama şu formül üzerinden gerçekleştirilir.
Hesaplama sürecindeki olası karışıklıkları ve hataları önlemek için hesaplama araçları kullanılabilir.
Ev Satışında 5 Yıl Muafiyeti Kalktı mı?
Ev satış vergisi, satın alınmasının üzerinden 5 yıl geçmeden tekrar satılan gayrimenkuller üzerinden alınır. Edinme tarihi üzerinden 5 yıl geçmeden satılan gayrimenkullerden ev satışında gelir vergisi alınır. Gelir vergisi tutarı, TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) tarafından açıklanan Yİ-ÜFE (Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi) baz alınarak hesaplanır.
Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Beyannamesi Nereye Verilir?
Gayrimenkulün elden çıkarılması sebebiyle ortaya çıkan değer artış kazançları, satış işleminin gerçekleştiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde gayrimenkulün bulunduğu yerin vergi dairesine beyan edilir. Vergi dairesine beyanda bulunmak zorunludur.
Ev satarken ne kadar vergi öderim?
Ev satılırken ödenecek vergi, ev satış bedeline bağlı olarak değişkenlik gösterir. Gayrimenkul satışında ortaya çıkan maliyet kalemleri şunlardır.
- Tapu harcı bedeli (Alıcı ve satıcıdan %2’şer oranlarda alınır.)
- Döner sermaye bedeli (1298,5TL olarak alınır.)
- Değer artış kazancı vergisi (Alış ve satış bedeli arasındaki fark üzerinden, Yİ-ÜFE baz alınarak hesaplanır.)
Değer artış kazancı nedir?
Gayrimenkuller yatırım amaçlı da satın alınması mümkün olan taşınmazlardır. Yatırım amaçlı taşınmaz satan alarak 5 yıl içerisinde bu taşınmazları satanların ödemesi gereken değer artış kazancı vergisi vardır. Değer artış kazancı, gayrimenkulün alış fiyatıyla satış fiyatı arasındaki farkın Yİ-ÜFE üzerinden hesaplanmasıdır.
Değer artış kazancında indirilecek giderler nelerdir?
Satın alınan gayrimenkulün 5 sene içerisinde satılması durumunda gayrimenkul değer artış kazancı vergisi ödenir. Değer artış kazancından indirilebilecek giderler şunlardır.
- Mal ve hakların maliyet bedeli
- Elden çıkarılma sebebiyle yapılan ve satıcı tarafından üstlenilen giderler
- Satışa konu olan gayrimenkul için ödenen vergi ver harçlar
Araç satışı değer artış kazancına girer mi?
Yalnızca ikinci el araç satışları alım-satım vergisi kapsamında değerlendirilir. Motorlu araç alım-satımlarından elde edilen kazançlar, ticari kazanç kapsamında değerlendirilir ve vergi konusunu doğurur.
Değer artış kazancı vergisi beyan edilmezse ne olur?
Alım-satım tarihi arasında 5 yıl bulunmayan gayrimenkullerin satılması durumunda değer artış kazancı vergisi ödenir. Veri ödemesi yapabilmek için emlak vergisi hesaplama araçları kullanılır. Hesaplama sonucunda ortaya çıkan tutar ise vergi dairesine beyan edilerek ödeme gerçekleştirilir. Vergi beyanında bulunmayan kişiler vergi cezaları ile karşılaşır.
Tapu değer artışı nasıl yapılır?
Tapu değer artışı hesaplama, satın alım değeri ile güncel değerin karşılaştırması üzerinden yapılır. Güncel değer hesaplanırken TÜİK tarafından açıklanan Yİ-ÜFE değerleri baz alınır. Yİ-ÜFE değerleri konutun satın alım tarihindeki Yİ-ÜFE ve satım tarihinden bir önceki ay açıklanan Yİ-ÜFE değerleri baz alınarak yapılır.
Değer Artış Kazancı Vergisi ödeme yöntemleri nelerdir?
Konut gelir vergisi hesaplama yapıldıktan sonra ortaya çıkan tutarın ödenmesi gerekir. Değer artış kazancı ödeme, her yıl iki eş taksit halinde gerçekleştirilir. Ödemeler mayıs ve temmuz aylarında gerçekleştirilir. Ödeme şu kanallar üzerinden yapılabilir.
- Vergi dairelerinden
- Vergi dairesinin internet sitesi üzerinden
- Gelir İdaresi Başkanlığı resmi web sitesi üzerinden
Değer Artış Kazancı Vergisi hangi tür gayrimenkuller için ödenir?
Değer artış kazancı vergisi, satış gerçekleştirilmiş ve kazanç elde edilmiş taşınmazlar için ödenir. Taşınmazın miras yoluyla elde edilmesi durumunda ödeme yapılmaz. Ödeme, bina, arazi, maden, tuğla ve kiremit harmanları, tuzlalar ve diğer benzer konumlar için gerçekleştirilebilir.
Değer Artış Kazancı Vergisi'nin ödenmediği durumlar nelerdir?
Gayrimenkulün eşe ya da çocuğa devredildiği, miras yoluyla elde edildiği durumlarda değer artış kazancı vergisi ödenmez. Dernek ya da vakıflara bağış yoluyla verilen taşınmazlardan değer artış vergisi alınmaz. Alış-satış tutarı aynı olan taşınmazlardan kar elde edilmemesi sebebiyle vergi talep edilmez.
Değer Artış Kazancının beyanı nasıl yapılır?
Vergi artış kazancının beyanı her yıl iki defa yapılır. Ödeme de iki eş taksit halinde yıllık olarak gerçekleştirilir. Ödemenin mart ve temmuz aylarında yapılması gerekir. Beyanname ise ödeme mayıs ayında yapılacaksa ayın 25’ine kadar vergi dairesine teslim edilir.
Değerleri farklı gösterilmiş olan gayrimenkuller için hangi işlem yapılır?
Değeri düşük gösterilerek satışı gerçekleştirilen gayrimenkuller için cezai işlem uygulanır. Geçmişte değerin düşük gösterilmesi sebebiyle eksik ödenen vergi oranı, cezasıyla birlikte tahsil edilir ve söz konusu tutara gecikme faizi uygulanır.
Ticari kurumlar Değer Artış Kazancı Vergisi ödemesi yapar mı?
Ticari kurumlardan da değer artış kazancı vergisi talep edilir. Ticari kurumlara uygulanacak vergi oranında değişiklikler görülür. Örneğin ticari kurumun daha önce satın aldığı bir taşınmazı 2 yıl içerisinde satması durumunda, normal şartlarda %75 olarak uygulanan istisna oranı %50’ye düşer.