2024 Emlak Vergisi Hesaplama

Emlak vergisi, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu ile düzenlenen bir vergidir. Emlak vergisi, düzenli ödenmesi gereken vergiler arasında yer alır.
Emlak Vergisi Hesaplama | Emlak Vergisi Ne Kadar?

Vergiyi ödemekle mükellef olanların ödemeyi geciktirmeleri durumunda cezai yaptırım uygulanır. Ödenecek verginin tutarlarını öğrenmek için emlak vergisi hesaplama 2023 araçları kullanılabilir.

Emlak Vergisi Nedir?

Emlak vergisi, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu ile düzenlenmiş olan bir vergi türüdür. Konut, arsa, iş yeri ve bina gibi taşınmazlardan emlak vergisi alınır. Vergi tutarı, taşınmazın türüne ve konumuna göre değişiklik gösterir.

Emlak Vergisi Ne Kadar?

Emlak Vergisi, belirli oranlar üzerinden hesaplanır. Taşınmazın cinsi ve bulunduğu konum, emlak vergisi tutarını ve taşınmaz değerini doğrudan etkiler. Ödeme tutarı, taşınmaz rayiç bedeli üzerinden oransal olarak hesaplanır. Emlak vergisi ödeme oranları şunlardır.

  • Konutlarda binde 5
  • Mesken dışı binalarda binde 2
  • Arazilerde binde 1
  • Arsalarda binde 3

Emlak Vergisi Nasıl Hesaplanır?

Konut vergisi hesaplama, taşınmaz odaklı yapılır. Ev vergisi hesaplama yapılırken taşınmazın türü ve konumu dikkate alınır. Hesaplama, taşınmazın değerinin oransal karşılığı üzerinden yapılır. Örneğin konut için binde 5, mesken dışı binalarda bine 2, arazilerde binde 1, arsalarda ise binde 3 vergi alınır.Konut değerinin 100.000TL olduğu bir örnekte hesaplama şu şekilde yapılır.

Emlak Vergisi Tutarı: 100.000TL x 0,005 = 500TL

Emlak Vergisi Nasıl Ödenir?

Emlak vergisi, ilgili belediyelere bizzat ödenir. Vergiyi ödemek için belediyeye gidilebilir. Arsa vergisi ödemek için belediyelerin hesaplarına EFT ve havale de yapılabilir. Bazı belediyeler, internet siteleri üzerinden borç sorgulaması yapılmasına olanak tanır.

Emlak Vergisi Nereye Ödenir?

Emlak vergisi ödemeleri, ilçe belediyelerine yapılır. Ödeme yapmak için doğrudan belediyelere gidilebilir. Belediyeye gitmeye vakti olmayanlar internet üzerinden de ödeme yapabilir. Online ödeme için havale ve EFT yöntemleri tercih edilebilir. Bazı belediyeler internet siteleri üzerinden ödeme yapılmasına olanak sağlar.

Emlak Vergisini Kim Öder?

Belediyeler tarafından taşınmaz sahiplerinden tahsis edilen iki tür emlak vergisi bulunur. Daire, müstakil ev, iş yeri ve apartman gibi taşınmazlardan bina vergisi alınır. Arsa gibi taşınmazlardan ise arazi vergisi alınır. Arsa ya da konut sahibi olmasına rağmen emlak vergisi ödemeyecek bazı kişiler de bulunur. Arsa emlak vergisi, daire vergisi gibi vergilerden muaf olanlar şunlardır.

  • Taşınmaz sahibi olmasına rağmen geliri olmayanlar
  • Dul, yetim ev hanımı, engelli, şehit ve gazi yakınları

Yeni Ev Aldım Emlak Vergisi Ödeyecek Miyim?

Yeni ev alan taşınmaz sahiplerinin ilk yıl daire vergisi hesaplama yapmalarına gerek yoktur. Yeni ev sahipleri, evi satın aldıkları ay fark etmeksizin o yıl daire vergileri ödemekten muaftır. Emlak vergisi ödemeye bir sonraki yıl başlanacaktır.

Emlak Vergisi Yılda Kaç Kez Ödenir?

Gayrimenkul vergisi ödeme işlemleri genelde yıl içerisinde iki eş taksit halinde yapılır. Verginin ilk taksit ödemesi Mart-Mayıs ayları arasında yapılır. İkinci taksit ödemesi için Kasım ayının son gününe kadar süre bulunur.

1 Yıllık Emlak Vergisi Ne Kadardır?

Emlak vergisi taşınmazın türü ve değeri baz alınarak yapılır. Tarla vergisi hesaplama işlemi ile konut vergisi hesaplama işlemi birbirinden değişiklik gösterir. En doğru vergi hesaplama işlemi için emlak vergisi hesaplama araçları tercih edilebilir.

Kimler Emlak Vergisi Ödemez?

Genel olarak bir taşınmaz sahibi olan kişilerin emlak vergisini yılda iki kez, eş taksitler halinde ödemesi gerekir. Kanun tarafından belirli kişiler emlak vergisinden muaf tutulur. Emlak vergisinden muaf olan kişiler şunlardır.

  • Taşınmaz sahibi olmasına rağmen geliri olmayanlar
  • Dul, yetim ev hanımı, engelli, şehit ve gazi yakınları

Emlak Vergisinden Muaf Olmak İçin Ne Yapmalı?

Emlak vergi hesaplama, vergi mükellefi olan kişiler tarafından yapılır. Belirli şartların karşılanması halinde emlak vergisinden muaf olunabilir. Emlak vergisinden muaf olma şartları şunlardır.

  • Taşınmaz brüt yüzölçümünün 200 metrekareyi geçmemesi
  • Taşınmazın tek bir meskene sahip olması
  • Mükellefin tek bir meskene sahip olması
  • Muafiyete konu olan taşınmazın konut olması

Emlak Vergisi Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Emlak vergisi ödemelerini zamanında yapmayan mükelleflere cezai yaptırım uygulanır. 6183 sayılı kanın gereğince geciken her ödeme için gecikme zammı ödenir. Gecikme zammı, yıllık %2,5 olarak belirlenir.

Bir Evi Olan Emekli Emlak Vergisi Öder Mi?

Sosyal Güvenlik Kurumundan dul, emekli, maluliyet ve yetim gibi aylık alan emekliler, sıfır oranlı emlak vergisi avantajından faydalanabilir. Sıfır oranlı emlak vergisinden faydalanabilmek için emeklinin başka bir gelirinin bulunmaması gerekir.

2 Evi Olan Ne Kadar Vergi Öder?

İki evi olan bireyler, güncel oranlar üzerinden emlak vergisi ödemelerini yapar. Ödeme oranı belirlenirken taşınmazın türüne bakılır. Hesaplama, rayiç bedel üzerinden yapılır. Rayiç bedel vergi hesaplama işlemleri için emlak vergisi hesaplama araçları kullanılabilir.

Emekli Olanlar Emlak Vergisinden Muaf Mı?

Emekliler, sıfır oranlı emlak vergisinden faydalanabilir. Emeklilerin emlak vergisinden muaf olmaları için başka gelirlerinin bulunmaması gerekir.

Emlak Vergisinden Neler Düşer?

Emlak vergisi, taşınmaza yapılan diğer masraflar, resim ve harç bedelleri gelir vergisinden düşülebilir. Emlak vergisinin ödenen tutarı, ticari kazanç üzerinden “gider” olarak düşürülebilir.

İlgili İçerikler

10 Mayıs 2023 tarihinde yayınlandı.
Son Güncelleme: 5 Ağustos 2024
EnCazip Ekibi
EnCazip Ekibi
Yazar
Yazar Hakkında
encazip.com’un amacı, tüketicilere her durumda tasarruflu ve cazip olanı gösteren bir kutup yıldızı olmaktır. Tüketicilerin tasarruf etmelerini ve bu süreçte kendilerini güvende hissetmelerini hedefler.
Detaylı Bilgi