Veraset ve İntikal Vergisi Hesaplama

Veraset ve İntikal Vergisi Nedir? Kimleri Kapsar?
Veraset ve intikal vergisi, ölüm ya da hukuki ölüm (gaiplik) sonrasında, mirasçılara miras yoluyla kalan hakların ve varlıkların devri esnasında ödenen bir vergi türüdür. Gerek Türkiye’deki gerekse de yurt dışındaki hak ve varlıklar, veraset ve intikal vergisinin konusu olabilir. Veraset ve intikal vergisi hesaplama, belirli dilimlere ayrılmış matrahlar üzerinden yapılır. Verginin türü ve detayları, 1959 tarihli ve 7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu ile düzenlenir.
Veraset ve İntikal Vergisi Oranları 2025
Veraset ve intikal vergisi, intikal türüne göre değişiklik gösterir. Veraset ve intikal vergisi oranı, 2025 yılı için aşağıdaki gibidir:
- İlk 2.400.000 TL için miras yoluyla intikallerde %1, ivazsız intikallerde %10
- Sonraki 5.700.000 TL’lik dilim için miras yoluyla intikallerde %3, ivazsız intikallerde %15
- Sonraki 12.000.000 TL’lik dilim için miras yoluyla intikallerde %5, ivazsız intikallerde %20
- Sonrasındaki 24.000.000 TL için miras yoluyla intikallerde %7, ivazsız intikallerde %25
- Tutarın 44.100.000 TL’yi geçen kısmı için miras yoluyla intikallerde %10, ivazsız intikallerde oran %30
Veraset ve İntikal Vergisinden Muaf Olan Durumlar Nelerdir?
Veraset ve intikal vergisi için belirlenen bazı muafiyet durumları vardır. Veraset ve intikal vergisi muafiyeti 2025 yılı için şunları kapsar:
- Kamu Yararı Gözeten Kurumlar İçin: İlim, araştırma, kültür, sanat, sağlık, eğitim, din, hayır, imar ve spor gibi kamu yararına hizmet eden tüzel kişiler bu veraset ve intikal vergisinden muaf tutulur.
- Kamu Kurum ve Kuruluşları İçin: Devlet idareleri, emekli sandıkları, sosyal sigorta kurumları, kamu yararına çalışan dernekler ve siyasi partiler gibi Kurumlar Vergisine tabi olmayan kuruluşlar veraset ve intikal vergisi muafiyet kapsamında yer alır.
- Kamu Yararı Gözeten Kurumlar: Kamu yararı gözeten kurumlar, veraset ve intikal vergisi istisna durumları arasında yer alır. İlim, araştırma, kültür, sanat, sağlık, eğitim, din, hayır ve spor gibi kamu yararına hizmet eden tüzel kişiler veraset ve intikalden muaftır.
Veraset ve İntikal Vergisinde Beyanname Verme Süresi ve Yükümlülükler
Veraset ve intikal vergisi beyanname süresi, ölüm ülke içerisinde meydana gelmişse ve mükellef Türkiye’de bulunuyorsa, ölüm tarihinden itibaren 4 ay içinde; mükellef yurt dışında bulunuyorsa ölüm tarihinden itibaren 6 ay içerisinde verilir.
Veraset ve İntikal Vergisi Ödemesi Nasıl Yapılır? Online ve Banka İşlemleri
Mirasçılar, ölen yakınlarından kendilerine intikal eden mal varlığına karşılık veraset ve intikal vergisini, İnteraktif Vergi Dairesi ve Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) Mobil üzerinden ödeyebilir. Ödeme, “Hızlı Ödeme” adımından belge numarası girilerek yapılabilir.
Veraset ve intikal vergisi ödemesi, anlaşmalı olunan bankaların kredi ve banak kartlarından yapılabileceği gibi, banka hesabından, mobil bankacılık kanallarından da ödenebilir.
Veraset ve İntikal Vergisi Erteleme ve Taksitlendirme Seçenekleri
Veraset ve intikal vergisi, halihazırda 2 eş taksit olarak ödenir. Bankalar aracılığıyla, kredi kartı kullanılarak yapılan ödemelerde, ek taksit ya da borç erteleme seçeneği de sunulabilir. Bankalar, taksitlendirme için ek ücret alabilecekleri gibi, ücretsiz taksitlendirme avantajı da sağlayabilir.
Veraset ve İntikal Vergisi Kaç Yıl Boyunca Ödenir? Vergi Taksitlendirme Süreçleri
Veraset ve intikal vergisi ödeme işlemleri, verginin tahakkuk ettiği tarihten itibaren 3 yılda olacak şekilde gerçekleştirilir. 3 yılda olan ödemeler, Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere 2 eş taksit halinde yapılır. Örneğin 900 TL vergi ödeyecek bir mükellef, her yıl 300 TL öder. Bir yıl içerisinde 2 taksit bulunduğundan bir taksit ödemesi 150 TL’ye denk gelir.
Yurt Dışında Miras Kalan Varlıklar İçin Türkiye'de Veraset ve İntikal Vergisi Ödenir mi?
Veraset ve intikal vergisi, yurt içi veya yurt dışı olmasına bakılmaksızın tahsil edilen bir vergidir. Mal varlığının bir Türk vatandaşına kalması durumunda, malın yurt içinden veya yurt dışından kalmış olması vergi ödeme yükümlülüğü üzerinde etkili değildir. Yurt dışında bulunma hali, beyanname tarihini etkiler. Veraset yoluyla intikal için muhtemel senaryo ve beyanname tarihi aşağıdaki gibidir:
- Ölüm ülkemizde olduysa ve mükellef yurt dışındaysa 6 ay içinde
- Ölüm yabancı ülkede olduysa ve mükellef ülkemizdeyse 6 ay içinde
- Ölüm yabancı ülkede olduysa ve mükellef de o ülkedeyse 4 ay içinde
- Ölüm yabancı ülkede olduysa ve mükellef o ülke dışında farklı bir yabancı ülkedeyse 8 ay içinde
Veraset ve İntikal Vergisi Mirasçılar Arasında Nasıl Paylaştırılır?
Veraset yoluyla intikallerde vergi, mirasçılar tarafından müştereken verilebileceği gibi tek bir mirasçı tarafından da verilebilir. Verginin müştereken ödenmesi durumunda, her bir mirasçının beyannameyi ayrı ayrı imzalamış olması gerekir.
Veraset ve İntikal Vergisi Kim Tarafından Ödenir? Mirasçıların Sorumlulukları
Veraset ve intikal vergisi, intikale hak kazanan mirasçılar tarafından ödenir. Ödeme, müştereken yapılabileceği gibi tek bir mirasçı tarafından da yapılabilir. İntikal işlemleri de aynı şekilde tek bir mirasçı tarafından ödenebilir. Bütün mirasçıların intikal işlemi yapması gerekmez.
Veraset ve İntikal Vergisi Hangi Miras Kalemlerini Kapsar?
Veraset ve intikal vergisinin konusu, veraset veya ivazsız olarak bir kişinin mal varlığından bir başka kişinin mal varlığına geçen menkul ve gayrimenkullerden oluşur. Nakit, gayrimenkul, menkul kıymet, taşınmazlar ve diğer varlık türleri, veraset vergisi kapsamında ele alınabilir.
Veraset ve İntikal Vergisi Ödemelerinde Faiz Uygulaması Var mı?
Veraset ve intikal vergisinin ödeme süresi, Vergi Usul Kanunu 342. Maddesinde düzenlenir. İlgili maddeye göre “Veraset ve intikal vergisine ilişkin mükellefiyetlerde tahakkuk muamelesi yapılmak için beyanname verme süresinin sonundan başlayarak 15 gün beklenir. Beyanname bu süre içinde verilirse vergi ziyaı olmamış sayılır. Ayrıca mükellefe tebliğ edilmek şartı ile yeniden 15 günlük bir mühlet verilir. Bu hususta da yukarıdaki hüküm cari olur.”
Verginin zamanında ödenmesi durumunda herhangi bir faiz işlenmez ancak Vergi Usul Kanununda belirtilen süre içerisinde ödeme yapılmaması, faiz hesaplanmasını beraberinde getirir. Hesaplama, vergi dairesi tarafından yapılarak tarh edilir.
Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesinde Sık Yapılan Hatalar
Veraset ve intikal vergisi beyannamesi verilirken yapılan hatalar ve bilinmesi gerekenler aşağıdaki gibidir:
Veraset ve intikal vergisinin 4-8 ay aralığında beyan edilmesi gerekir. Mirasçıların beyanname yükümlülüklerini bilmemesi, usulsüzlük cezasına çarpıtılmalarına sebep olur.
Vergi beyannamesi, murisin (miras bırakanın) en son ikamet ettiği yerin vergi dairesine verilir.
Veraset ve intikal vergisi beyannamesi, İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden doldurulabilir. Beyanname doldurmak için vergi dairesine gitmek gerekmez.
Beyanname, mirasçılardan biri tarafından da doldurulabilir. Bütün mirasçıların ayrı ayrı beyanname verme zorunluluğu bulunmaz.