Karşılaştırma yapmak istediğiniz sektörü seçin!
Elektrik Faturası Ödeme Kanalları
Elektrik faturası ödeme kanalları genellikle elektrik tedarikçilerine göre değişse de, genel olarak sık tercih edilen ödeme çeşitleri şu şekilde sıralanabilir:
- Kredi Kartı ile ödeme: Tüketiciler elektrik faturalarını kredi kartı ile ödeyebilmektedir. Bunu isterlerse internet bankacılığını kullanarak ya da fatura ödeme merkezlerinden yapabilmektedirler.
- Otomatik ödeme talimatı verme: Elektrik faturası ödeme yöntemlerinden en kolayıdır. Tüketiciler elektrik faturalarını ödeyebilmek için elektrik tedarikçisinin anlaşmalı olduğu bir bankaya otomatik ödeme talimatı verebilmektedir. Bu sayede her ay faturaları otomatik olarak ödenir. Otomatik ödeme talimatı verirken abone/müşteri/tesisat numaranız dikkate alınarak işlemleriniz gerçekleştirilir. Dilerseniz siz de tedarikçinizin anlaşmalı olduğu bankalardan birine otomatik ödeme talimatı vererek fatura ödemelerini yapmaya başlayabilirsiniz. Otomatik fatura ödeme talimatı, bankaların mobil uygulamaları üzerinden de verilebilmektedir.
- ATM’den ödeme: Tüketiciler ödeme merkezlerini tercih ediyorsa, ATM üzerinden de ödeme yapabilirler. Tüketicinin, ödeme yapacağı tedarikçinin adını ve kendi abone numarasını bilmesi yeterli olacaktır.
- Hesaptan/İnternetten ödeme: Tüketicinin, tedarikçilerin anlaşmalı olduğu bankalardan birinde hesabı varsa ödemeler direkt olarak hesaptan yapılabilir.
İnternet üzerinden abone numarası ile işlem yaparak elektrik faturası borç sorgulama işlemi yapılması da mümkündür.
İhtiyaç Kredisi Kullanarak Elektrik Borcunuzu Taksitli Ödeyebilirsiniz!
Detaylarla, yapılandırmalarla ve evraklarla uğraşmadan kolayca ihtiyaç kredisi kullanarak elektrik faturanızı taksitli ödeyebilirsiniz. Elektrik fatura tutarınız kadar ihtiyaç kredisi kullanıp dilediğiniz vadede ödemek için hemen encazip.com'da ihtiyaç kredisi karşılaştırması yapın>>
Sıkça Sorulan Sorular
Alternatif Elektrik Faturası Ödeme Kanalları Nelerdir?
Bunlar haricinde tüketiciler, yaşadıkları yerin yakınlarındaki fatura ödeme merkezlerini ya da PTT şubelerini de elektrik faturası ödemek için tercih edebilirler. Çoğu tedarikçi, tüm PTT Şubelerinden vezneden ödeme yapmayı kabul etmektedir. Bazı elektrik tedarikçileri ise kendi internet siteleri üzerinden fatura ödeme işlemlerinizi gerçekleştirmeye olanak sağlamaktadır. Alternatif elektrik faturası kanalları aşağıdaki gibidir.
Kredi Kartı ile:
- Türkiye’de çeşitli yerlerde mevcut bulunan fatura ödeme noktaları
- Anlaşmalı tedarikçilerin banka ATM’leri
- Elektrik tedarik şirketinin seçenek sunması durumunda tedarikçinin internet sitesi üzerinden
- Anlaşmalı tedarikçilerin PTT şubeleri
Nakit Ödeme:
- Türkiye’nin çeşitli noktalarında bulunan fatura ödeme vezneleri
- Anlaşmalı tedarikçilerin PTT şubeleri
- Anlaşmalı tedarikçilerin banka ATM’leri
Zamanında Ödenmeyen Elektrik Faturası Borçları Ne Olur?
Zamanında ödenmeyen fatura borçlarının tahsilatına ilişkin hususlar; perakende satış sözleşmesi veya ikili anlaşmalar kapsamında düzenlenmektedir. Tüketicilerin elektrik faturalarında gördüğü son ödeme tarihine kadar mevcut borçlarını ödemeleri gerekmektedir.
Aksi durumda, yani son ödeme tarihine kadar borçlarını ödemeyen tüketiciler, Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’ne göre her geçen gün için elektrik gecikme faizi tutarına maruz bırakılır.
Son ödeme tarihinin geçtiği durumda görevli elektrik şirketiniz sizlere değişik yollarla bildirim yapar. Bildirim tarihinden itibaren 5 iş günü içerisinde tüketici tarafından borç ödeme durumu gerçekleşmezse verilen elektrik enerjisi görevli dağıtım şirketi tarafından kesilmektedir.
Elektrik kesme işlemi gerçekleştikten sonra yine dağıtım şirketi tarafından adrese kesme ihbarnamesi bırakılır. Bu ihbarnamede tüketicinin son endeks bilgisi, elektrik kesim tarihi ve saati belirtilir.
Kesilen Elektrik Ne Zaman Bağlanır?
Elektrik kesim işlemleri görevli dağıtım şirketi tarafından hafta içi ve cumartesi günleri saat 9.00-17.30 arasında yapılmaktadır.
Elektrik açma işlemleri görevli dağıtım şirketi tarafından hafta içi 13.00 - 22.00, hafta sonu 10.00 - 22.00 saatleri arasında yapılmaktadır.
Kesilen Elektriği Açtırmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Kesilen elektriği açtırmak için çoğunlukla bir belgeye ihtiyaç duyulmaz, ödemeler sistemden otomatik olarak görülür ve bu şekilde işlem gerçekleştirilir. Bazı durumlarda kesilen elektriği açtırmak için aşağıdaki belgeler istenebilir.
- Resmi Kimlik Belgesi (T.C. Kimlik Numaralı)
- Ev Sahipleri için Tapu Kopyası
- Kiracılar için Kira Sözleşmesi veya İkametgah Belgesi
- DASK Zorunlu Deprem Sigortası Poliçesi Veya Poliçe Sahibinin T.C. Kimlik Numarası (Poliçe sorgulama uygulaması DASK’ın resmi internet sitesinde yer alır)
- Kiracılar için Mülk Sahibinin Bilgileri
Elektrik Faturası Ödendikten Ne Kadar Sonra Elektrik Tekrar Açılır?
Gecikmiş elektrik faturası borcundan dolayı elektrik kesildiyse, biriken borç elektrik gecikme faizi ile beraber olmak üzere peşin olarak ödendikten ya da elektrik şirketinin belirleyeceği plana göre ödemeyi taahhüt edildikten sonra elektriğin açılması sağlanır. Elektrik şirketine başvuruda bulunduktan veya ödeme yapıldıktan sonra en geç 3 iş günü içerisinde elektriğiniz açılır.
Elektrik kesme ihbarnamesinde de belirtildiği gibi elektrik bağlama bildiriminde de tarih, saat ve son endeks mutlaka belirtilir. Aksi durum söz konusu olduğunda görevli elektrik şirketi tüketici ile yapılmış olan ikili anlaşma kapsamındaki sözleşmenin feshini gerçekleştirebilir. Sözleşmenin feshi sonrasında ödenmeyen borçlar için yasal süreç başlar.
Gecikme Faizi Ödemesi Kesme İşlemini Durdurur Mu?
Kesilen elektriğin açılması ya da elektrik kesme işleminin durdurulması için elektrik faturası borcunun tamamının ve faizlerinin ödenmesi gereklidir.
Elektrik Faturası Sorgulama Nasıl Yapılır?
Elektriktrik faturası sorgulamak için ilgili elektrik tedarikçisinin internet sitesi veya çağrı merkezi aranmalıdır. Aşağıda bazı görevli elektrik tedarikçileri için elektrik faturası sorgulama ve ödeme kanalları belirtilmiştir.
- Enerjisa: Başkent, Aesaş, Toroslar Elektrik fatura sorgulama işlemleri Enerjisa internet sitesinin Online Hizmetler Merkezi’nden yapılır. Sorgulama yapmak için tesisat numarası ve TC kimlik no istenir.
- Aras Elektrik: Aras Elektrik fatura sorgulama işlemlerinizi öğrenebilmek için işletme kodu ve abone numaranız ile Aras Elektrik internet sitesinden sorgulama işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
- Aydem Elektrik: Aydem Elektrik fatura sorgulama işlemlerinizi online hizmetler uygulaması ile birlikte borç sorgulama bilgilerinizi öğrenebilirsiniz. Sorgulama işlemleri için Aydem Elektrik internet sitesine üye iseniz bilgilerinize göre giriş yaparak sorgulama işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.
- CK Boğaziçi Elektrik: CK Boğaziçi Elektrik fatura sorgulama işlemlerinizi CK Boğaziçi Elektrik internet sitesini ziyaret ederek üyelik bilgilerinizle sorgulama işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Bu Online Hizmetler Merkezi’ne üye değilseniz hemen üye olarak sorgulama bilgilerinize kolayca ulaşabilirsiniz.
- CK Akdeniz Elektrik: CK Akdeniz Elektrik borcunuzun olup olmadığını online olarak öğrenebilmeniz mümkündür. Bu sorgulama işlemlerinizi gerçekleştirebilmek için CK Akdeniz sitesine girerek, CK Akdeniz Elektrik fatura sorgulama kısmından görebilirsiniz. Faturanızda yer alan abone numaranız ve işletme kodunuz ile sorgulama işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.
- Uludağ Enerji: Uludağ Enerji faturası sorgulama işlemlerinizi web sitesinde yer alan Online İşlem Merkezi aracılığıyla gerçekleştirebilirsiniz. Abone numaranızı ve T.C. Kimlik numarası ile Online İşlem Merkezinden borç sorgulaması yaparak işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.
- CK Çamlıbel: CK Çamlıbel Elektrik fatura sorgulama işlemlerinizi internet sayfasında yer Online İşlem Merkezi aracılığıyla gerçekleştirebilirsiniz. Bu işlemleri yapabilmek için eski bir faturanızın yanınızda olması gerekmektedir. Mevcut faturanızda yer alan işletme kodu ve abone numarası ile sorgulama işlemlerinizi yapabilirsiniz.
- Çoruh Aksa ve Fırat Aksa: Çoruh Aksa ve Fırat Aksa borç sorgulama işlemleri yapmak isteyen elektrik tüketicileri, Çoruh Aksa ve Fırat Aksa web sitesinden faydalanarak sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilirler. Online işlem yapabilmek için üyeliğiniz varsa giriş yaparak bu işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz. Ayrıca Çoruh Aksa ve Fırat Aksa Çözüm Merkezi ile de iletişime geçerek elektrik faturası sorgulama işlemlerinizi online olarak yapabilirsiniz.
- Dicle Elektrik: Dicle Elektrik aboneleri internet sayfasında yer alan fatura sorgulama kısmından elektrik faturalarını kolaylıkla sorgulayabilir ve borcu olup olmadığı bilgisine ulaşabilirler. Eski faturanızla işlem esnasında faturanızda yer alan tesisat numaranızı girerek işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.
- Gediz Elektrik: Gediz Elektrik fatura sorgulaması, şirketin web sayfasından gerçekleştirilebilmektedir. Gediz Elektrik faturası sorgulaması yapmak için bu şirketin web sayfasında bulunan hızlı borç sorgulama bölümüne girerek faturada yer alan tesisat numarası ile borcunuz olup olmadığı bilgilerine ulaşabilirsiniz.
- Mepaş Elektrik: MEPAŞ web sayfasında Mevcut Online İşlemler başlığı altından fatura sorgulama işlemlerinizi gerçekleştirebilmeniz mümkündür.
- Kayseri Elektrik: Kayseri Elektrik abonesi iseniz ve aboneliğinize ait borcunuzun olup olmadığının bilgisini almak istiyorsanız Kayseri Elektrik internet sitesinden sorgulama yapabilir, sonrasında ise Kayseri Elektrik fatura sorgulama işlemlerinizi kolaylıkla tamamlayabilirsiniz.
- Osmangazi Elektrik: Osmangazi Elektrik fatura sorgulama işlemleri için bu şirketin web sayfasından yararlanabilirsiniz. İnternet sitesinde online işlem yaparak borç durumuna ulaşabilirsiniz.
- Trakya Elektrik: Trakya Elektrik borç sorgulama işlemlerinizi tedarikçinin internet sitesinde yer alan online işlemler üzerinden borç sorgulama başlığından gerçekleştirebilmeniz mümkündür. Sorgulama esnasında gerekli bilgileri girebilmeniz için mevcut elektrik faturanızın yanınızda olmasında faydalı olacaktır. Elektrik faturasında yer alan abone numarası ve işletme kodu ile borç sorgulama işlemlerinizi hızlıca tamamlayabilirsiniz. Ayrıca borç sorgulama işlemlerinizi Online İşlem Merkezi’ne giriş yaparak da tamamlayabilirsiniz.
- Vangölü Elektrik: Vangölü Elektrik fatura sorgulama işlemelinizi Van, Bitlis, Muş, Hakkâri illerinde yer alan ödeme merkezlerinden veya Vangölü Elektrik müşteri hizmetleri aracılığıyla öğrenebilirsiniz.
- Yeşilırmak Elektrik: Yeşilırmak Elektrik fatura sorgulama işlemlerinizi online olarak gerçekleştirebilirsiniz. YEPAŞ internet sitesinden online işlemler üzerinden borç sorgulama işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Bu işlemler esnasında mevcut elektrik faturanızda yer alan sözleşme ve hesap numaranız ile işlemlerinizi kolayca tamamlayabilirsiniz.