Çekilen Kredi İptal Edilebilir mi?

Bireyler, ihtiyaçlarını finanse etmek amacıyla bankalardan kredi talebinde bulunur. Talep edilen kredi, kredi notunun ve belgelenebilir gelirin yeterli olması halinde onaylanır. Onaylanmış olan krediden, çeşitli nedenlere bağlı olarak cayılabilir. Başvurduğu ve onay aldığı bir krediyi kullanmaktan vazgeçen tüketicinin, kredi cayma hakkı bulunur.
Çekilen Kredi İptal Edilebilir mi? Şartlar ve İşlem Rehberi

Kredi İptali için Gerekli Şartlar

Tüketici, kredinin onaylanmasından itibaren on dört gün içerisinde, bankaya herhangi bir gerekçe bildirmeksizin cayma hakkına sahiptir. Cayma hakkının şartları şunlardır:

  • Tüketici, herhangi bir cezai şart ödemez.
  • Cayma hakkının kullanıldığına yönelik bildirim, on dört günlük süre içerisinde yazılı olarak kredi verene bildirilmelidir.
  • Cayma hakkını kullanan tüketici, kredi miktarını ve kredinin kullanıldığı tarihten itibaren işleyen yasal faizi, 30 gün içerisinde kredi verene ödemekle yükümlüdür. Faiz, akdi faiz oranına göre hesaplanır.

Kredi İptali İşlemi Nasıl Yapılır?

Çekilen kredi, dijital bankacılık kanallarından yapılabileceği gibi doğrudan banka şubelerinden de yapılabilir. Banka şubelerinden yapılacak iptal başvuruları, daha zahmetsiz bir şekilde tamamlanabilir.

Çekilen Kredi Nasıl İptal Edilir?

Çekilen kredinin iptali, en kolay haliyle banka şubelerinden yapılır ancak bankanın mobil uygulaması ve internet bankacılığı kanalı üzerinden de iptal gerçekleştirilebilir. Dijital bankacılık kanallarından gerçekleştirilecek iptal işlemi için öncelikle banka hesabına giriş yapılır. Ardından “Kredilerim” sayfasına gidilir. Kredi detayları kısmından kredi iptali için başvuru yapılabilir.

Kredi İptali İçin Yasal Süreler

Başvurduğu bir krediyi kullanmaktan çeşitli nedenlerle vazgeçen kişiler, yasal süreler içerisinde kredi cayma hakkını kullanabilir. Sözleşme imzalayan ve kredisi onaylanan tüketiciler, 14 gün içerisinde krediden cayma hakkına sahiptir. Cayma bildiriminin ardından krediyi iade etme süresi ise 30 gündür. 30 gün içinde anapara ve akdi faiz oranını bankaya ödemeyen kullanıcı, kredi cayma hakkından vazgeçmiş kabul edilir.

Kredi İptali ve Geri Ödeme Süreci

Başvurduğu ve onay aldığı krediyi kullanmaktan vazgeçen tüketici, 14 gün içerisinde cayma hakkını kullanabilir. Cayma hakkı, bankayla sözleşme imzalanmışsa 14 gün içerisinde yazılı olarak bankaya bildirilir. Cayma hakkı süresi, sözleşmenin imzalandığı günden başlar. Cayma hakkı bildiriminin ardından 30 gün içerisinde kredinin ve kredi kullanım süresinde işleyen akdi faizin bankaya geri ödenmesi gerekir.

Kredi İptali Durumunda Banka Politikaları

Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliği madde 24’e göre, “Tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin tüketici kredisi sözleşmesinden cayma hakkına sahiptir.” Banka, tüketicinin caymaya yönelik talebini kabul etmek ve gerekliliğini yerine getirmekle mükelleftir.

Kredi İptali ve Kredi Notu Üzerindeki Etkisi

Kredi iptali başvurusunun kredi notu üzerindeki etkisi, bankadan bankaya değişiklik gösterebilir. Kredi cayma hakkı, banka nezdinde olumsuz bir işlem olarak kabul edilir. Cayma hakkının olumsuz kabul edilmesi, kredi notunun düşük oranda da olsa olumsuz etkilenmesine sebep olabilir. Fakat süreç içerisinde diğer ödemelerin düzenli yapılması, mevcut kredili ürünlerin kullanılmaya devam etmesi, düşen kredi notunu kısa süre içerisinde tekrar yükseltebilir.

Çekilen Kredinin İptali için Müşteri Hakları

Tüketici, bankaya herhangi bir haklı sebep bildirmeksizin, yasal süre içerisinde kredi iptal başvurusunda bulunabilir. Kredi cayma hakkı, tüketiciye Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliği madde 24 ile verilir.

Kredi İptali: Bankaların Uyguladığı Ücretler

Kredi iptalinin ardından tüketiciye yansıtılan belirli ücretler bulunur. Tüketici, kredi cayma hakkını kullandığı zaman kullanım süresi içerisinde işleyen akdi faizi de ödemekle yükümlü olur. Akdi faize ek olarak Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliği madde 24’ün 5’inci bendinde yer aldığı üzere “Tüketiciden, hesaplanan akdi faiz ve bir kamu kurum veya kuruluşuna veya üçüncü kişilere ödenmiş olan ücretler dışında herhangi bir bedel talep edilemez. Bu bedeller dışında kalan ve tüketiciden tahsil edilen her türlü ücret, tüketicinin anapara ile tahakkuk eden faizi kredi verene geri ödediği tarihten itibaren yedi gün içinde tüketiciye iade edilir.”

Kredi İptali ve Hükümet Düzenlemeleri

Kredi iptaline yönelik yasal düzenlemeler, Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliği ile düzenlenir. Yönetmeliğin 24’üncü maddesi, kredi cayma hakkı ile ilgili detayları ele alır.

Kredi İptali Sonrasında Yapılacak İşlemler

“Çekilen kredi iptal olur mu?” sorusu “Evet, çekilen kredi iptal olur.” Cevabı verilebilir. İptal olan kredinin ardından ise şu adımlar izlenir:

  • 14 gün içerisinde kredi iptali için başvuru yaptıktan sonra 30 gün içerisinde bankaya geri ödeme yapmak gerekir.
  • Geri ödeme, kredi tutarına ek akdi faiz tutarını ve kamu kurum veya kuruluşları ile üçüncü kişilere ödenen ücretleri de kapsar.
  • Bankanın Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliğinde yer alan bedeller dışında aldığı ücretler, tüketiciye 7 gün içerisinde iade edilir.

Kredi İptali ve Faiz Uygulamaları

Tüketici kredisi cayma hakkını kullanan tüketiciler, kredi kullanım süresi içerisinde işleyen faizi ödemekle de yükümlü olur. Krediye cayma süresi içerisinde akdi faiz işler. Yine kredi kullanımına yönelik kamu kurum ve kuruluşlarına yapılan ödemeler de tüketiciden tahsil edilir.

Kredi İptali ve Gelecek Krediler Üzerindeki Etkisi

Kredi iptali, bankadan bankaya değişmek şartıyla tüketicinin kredi notunun düşmesine sebep olabilir. Düşen kredi notu, sonraki kredi kullanımlarını da olumsuz etkileyebilir. Fakat iki kredi başvurusu arasında geçen süre, kredi notu ivmesini tersine döndürebilir. Bu süreçte diğer ürünlere yönelik ödemeleri düzenli yapmak, düşen kredi notunun kısa sürede tekrar yükselmesini sağlar.

İlgili İçerikler

17 Mart 2025 tarihinde yayınlandı.
Son Güncelleme: 18 Mart 2025
Kader Arslan
Kader Arslan
İçerik Yazarı
Yazar Hakkında
1998 doğumlu olan Kader Arslan, Karadeniz Teknik Üniversitesi Karadeniz Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünden mezun oldu. Lisans eğitimi aldığı dönemde eşzamanlı olarak yazarlık ve editörlük alanında çalıştı. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisat Anabilim Dalı üzerine yüksek lisans eğitimi almaya devam ediyor.
Detaylı Bilgi